“Uşaqların təhlükəsiz qidalanması hər bir təhsil müəssisəsinin rəhbərinin və işçilərinin əsas vəzifələrindən ən öndə duranıdır. “
Bu sözləri, bağçalarda uşaqların təhlükəsiz qidalanması ilə bağlı öz fikirlərini bildirən “Baby Star” Uşaq Bağçası və “İndigo” Nərimanov Uşaq Bağçasının layihə rəhbəri və “Education Management Network” Şirkətinin direktoru Rasif Dünyamalıyev deyib.
O, eyni zamanda bu məsələ ilə bağlı dövlətin nəzarət funksiyasının vacibliyinin də önəmli olduğunu qeyd edib: “Bu gün dövlətimizin inkişafı nəticəsində müxtəlif sahələr üzrə standartlar hazırlanmış və icra orqanları tərəfindən həyata keçirilməkdədir. Bu standartlardan biri də Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin 2012-ci il 3 avqust tarixli 171 nömrəli qərarı ilətəsdiq edilmiş “Təhsil müəssisələrinin tikintisinə, maddi-texniki təchizatına dair vahid normalar, ümumi sanitariya-gigiyena tələbləri, şagird yerləri ilə təminat ilə bağlı normativlər”dir. Nazirlər kabinetinin bu normativlərinin “Qidalanmanın təşkilinə dair tələblər” bölməsində qidalanmanın təşkili, hazırlanması, verilməsi, qidalanma standartları aydın şəkildə göstərilmişdir. Bu normativin 2.4.5 maddəsinə əsasən aşağıdakılar qadağandır:
- çəlləkdə saxlanılan, pasterizə edilməmiş və qaynadılmamış süd;
- termiki emala məruz qalmayan, təbii halda olan kəsmik və xama;
- təbii halda olan və kəsmiyin hazırlanması üçün istifadə olunan süd və qatıq;
- ət qiyməsi ilə hazırlanmış makaron, ətli blinlər, studenlər, doğramac, paştetlər, siyənək
- balığından farşmak, üzərinə şirə tökülmüş yeməklər (ət və balıqdan);
- termiki emala məruz qalmayan içkilər və morslar, kvas;
- göbələklər;
- kremli pirojnalar və tortlar;
- çox miqdarda yağ doldurulmuş dərin qablarda qızardılan piroqlar və ponçiklər;
- xəmiri acıdan naməlum tərkibli tozlar.
Gördüyümüz kimi normativlərdə istifadəsi qadağan olunmasına baxmayaraq hazırda istənilən bufetdə bunları tapmaq mümkündür. Düşünürəm ki, təhsil müəssisələrində qidalanmanın səviyyəsini və təhlükəsizliyini təmin etmək üçün, bu sahəni özəl müəssisələrə tapşırmaq və nəzarəti (ictimai və dövlət) artırmaq lazımdır. Bu sahədə özəl müəssisələrin seçilməsi zamanı isə əsas tələblərdən biri həmin müəssisənin ştatında sağlam qidalanma mütəxəssisinin, mətbəx nəzarəti kordinatorunun, qida mühəndisinin və pediatrın olmasıdır.
Sonda isə Amerika Pediatrlar Akademiyasının açıqladığı uşaqlar üçün təhlükəli qidaları da sizə təqdim edirəm:
- Sosiska və kolbasa
- Fıstıq
- Göyərti
- Kofe
- Göbələk
- Kartof qızartması
- Qamburqer
- Spirtli içkilər
- Üzüm
- Şokolad
- Çips
- Dondurma
- Qazlı içkilər
- Xəmir xörəkləri
- Dondurulmuş qidalar
- Hazır suplar və yeməklər
- Yağlı pendir
- Mayonezli qidalar
- Makaron
- Tort
- Popkorn
- Rəngli şirnilər
- Çiy yumurta
Uşaqlarımızın Təhlükəsizliyi Hər Şeydən Önəmlidir! “